Serni Ribera revalida el títol de Campió Absolut d’Andorra

Aquest dissabte 12 d’octubre s’ha celebrat al local social del GEVA una nova edició del Campionat Absolut d’Andorra. El torneig, com en les darreres edicions, es va celebrar a un ritme actiu de 15 minuts amb increment de 10 segons per jugada, jugant-se set rondes, i va aplegar, després de les baixes de darrera hora d’alguns jugadors, un total de 21 participants.

Malgrat algunes absències destacades per diversos motius, el cert és que el torneig es presentava amb molts jugadors amb opcions al triomf, entre ells el campió del 2023, el mestre FIDE Serni Ribera, que en aquesta edició sortia amb el número 3 del rànquing, per darrera del Mestre FIDE Daniel Gómez (número 1) i Esteve Mateu, número 2.

20241012 Absolut Andorra

20241012 Absolut Andorra

Com ja va passar el 2023 no ha estat fins acabar la tercera ronda en que el torneig ha tingut el primer líder en solitari. Així el mestre FIDE Daniel Gómez, número u del ranking, era l’únic jugador que encadenava tres victòries consecutives.

El lideratge, però, li ha durat molt poc ja que en la quarta ronda, la darrera del matí, perdia amb les peces negres davant Esteve Mateu i per tant al mig dia Esteve encapçalava la classificació amb 3½ en solitari, per davant d’un ampli grup de perseguidors amb 3 punts ja que fins 5 jugadors estaven a tant sols mig punt.

Les tres rondes de la tarda, a partir de les 16:30, prometien ser molt interessants ja que diversos jugadors podien prendre el relleu al líder. Esteve no ha fallat en la cinquena guanyant una partida més, en aquest cas amb les peces negres enfront en David Sinfreu. Daniel Gómez i Serni Ribera també puntuaven, quedant-se per tant ambdós jugadors a mig punt del líder, però sense opció d’enfrontar-se a ell ja que ho havien fet en rondes anteriors.

Nova victòria d’Esteve a la sisena ronda davant Josep Mª Ribera amb les peces blanques. Per la seva banda en Serni no fallava, també amb les peces blanques, davant en Daniel Gómez, essent així l’únic jugador que mantenia el pols amb el líder.

A la darrera ronda Esteve tenia suficient amb les taules enfront el jugador sub14 Andria Ercoli ja que el coeficient de desempat favorable li permetia guanyar el torneig en el cas d’empatar a punts amb en Serni Ribera. Malauradament pels seus interessos la derrota, en una complicada partida, enfront Andria el relegava a la segona plaça de la classificació, ja que el Serni no va fallar en la darrera partida i va imposar-se a la Júlia Muratet amb les peces negres.

Amb aquests resultats, per tant, Serni Ribera aconseguia 6 punts i renovava així el títol de campió que ja va aconseguir el 2023. Amb 5½, i després de realitzar un gran torneig, Esteve Mateu acabava en el segon lloc. La tercera plaça del podi fou pel jove Andria Ercoli amb 5 punts, gràcies a la seva important victòria en la darrera partida. Andria, malgrat tenir sort en alguna de les partides disputades, continua amb la seva trajectòria ascendent i assoleix sumar 50 punts ELO.

Tres jugadors van finalitzar del quart al sisè lloc amb 4½, Josep Mª Ribera, Andrey Kovalenko i Alexandra Muratet. Precisament el premi femení, ocupant el 6è lloc de la classificació ha estat per l’Alexandra després de completar un bon torneig, seguida per la Júlia Muratet i l’Ariadna de la Riva, ambdues amb 4 punts.

Pel que fa als premis especials per ELO, que van quedar fixats després de la segona ronda del torneig en funció dels participants, aquests foren els següents: Millor sub1900 per Andrey Kovalenko, 5è amb 4½ punts, mentre que el Millor sub1800 ha estat per Jordi Muratet, 10è amb 4 punts. El Millor sub1700 per Manel Barragan, 13è amb 3½ punts i per acabar, el Millor sub1600 per Jana de la Riva, 14ena també amb 3½ punts.

Només queda felicitar als guanyadors i tanmateix a tots els jugadors que han pres part en aquesta edició

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20241012 Absolut Andorra

Serni Ribera

20241012 Absolut Andorra

Andria Ercoli

20241012 Absolut Andorra

Andrey Kovalenko

20241012 Absolut Andorra

Manel Barragan

20241012 Absolut Andorra

20241012 Absolut Andorra

Esteve Mateu

20241012 Absolut Andorra

Alexandra Muratet

20241012 Absolut Andorra

Jordi Muratet

20241012 Absolut Andorra

Jana de la Riva

20241012 Absolut Andorra